معرفی اجمالی شهرستان خلخال

شهرستان خلخال یک منطقه کوهستانی با طبیعتی بکر و بسیار زیباست که در جنوب استان اردبیل واقع شده است و مرکز آن شهر خلخال یا هروآباد است .

این شهرستان با دارا بودن 85 در صد از جنگلهای استان اردبیل از طرف شمال به شهرستان کوثر ، از شرق به استان گیلان ، از جنوب به استان زنجان و از غرب به شهرستان میانه  آذربایجان شرقی حدود می شود .

 

ادامه معرفی خلخال  ...

درباره وبسایت خلخالیم

وب سایت شخصی "خلخالیم" ( کلمه ترکی به معنی خلخال من ) بعنوان اولین وب سایت جامع شهرستان خلخال با رویکرد فرهنگی ، هنری ، اجتماعی ، از تاریخ 8 / 8 / 88 ( سالروز ولادت با سعادت امام هشتم ) افتتاح و کار خود را شروع کرده است .

این وبسایت در سایت ساماندهی پایگاههای اینترنتی ایران ، متعلق به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت گردیده و تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران می باشد .
وب سایت خلخالیم یک نشریه الکترونیکی است که متعلق به همه خلخالیهای دنیاست از دورترین روستاهای خلخال گرفته تا خلخالیهای خارج از کشور .

>> ادامه ...

از اینکه ما رو همراهی میکنید خوشحالیم و بینهایت از شما ممنونیم

تماس با ما

برای کامل تر و پر بار تر شدن سایت بی شک مشارکت شما همشهریان و دوستان عزیز  ضروری و لازم است . برای ارسال مطالب و یا برقراری ارتباط از اطلاعات زیر استفاده نمایید :
ایمیل  :  Info@khalkhalim.com  و  Masoud@khalkhalim.com
شماره موبایل : 09381687314

شماره تماس ثابت : 32420202 - 045

آدرس : خلخال - خیابان شهید بهشتی - ابتدای خیابان شهید مطهری

مدیریت سایت خلخالیم : مسعود شیرعلی پور

عضویت در سایت خلخالیم

از تمامی شهروندان عزیز خلخالی دعوت می کنیم با درج نام و نام خانوادگی خود اقدام به ثبت نام در سایت نمایند .

همچنین افرادی که مایل به همکاری با سایت هستند ، نوع کاربری آنها بعدا و با هماهنگی مدیریت سایت قابل ارتقاء بوده و امکان درج مطلب در سایت را خواهند داشت .

چنانچه به هر دلیلی گذرواژه خود را فراموش کردید , برای فعال سازی آن از لینکهای "بازیابی گذرواژه" یا "بازیابی شناسه" که در زیر فرم ثبت نام درج شده استفاده نمایید و یا بصورت دستی برای مدیریت سایت ایمیل ارسال نمائید

لازم به ذکر است که مشخصات شما نزد مدیریت سایت محفوظ خواهد بود


برای عضویت در سایت لطفا کلیک کنید ...

  • اخبار پایین صفحه
  • صفحه اصلی
  • فید خبرخوان
  • همه پایگاههای وب خلخال
  • جستجوگر ویژه

http://khalkhalim.com/images/stories/tablighat3/khalkhalkala.gif

http://khalkhalim.com/images/stories/tablighat3/banner-amagol-gif.gif



http://khalkhalim.com/images/stories/tablighat2/h_zendan1.jpg

آخرین اخبار و اطلاعیه ها

Home اجتماعی آداب و رسوم چله و زمستان در آذربایجان
آداب و رسوم چله و زمستان در آذربایجان فرستادن به ایمیل
اجتماعی

" ننه " در فولکلور آذربایجان جایگاه والایی دارد و «قاری ننه» مادر مقدس نامیده‌ می‌شود . او «مادر زمستان» است و دو پسر به نام‌های «بویوک چیله» و «کیچیک چیله» دارد

 

 

 

 

به شب اول دی‌ماه که طولانی‌ترین شب سال است «چله» هم گفته می‌شود. «چله» در زبان آذری، همان «چهل» فارسی است. در فرهنگ مردم ساکن در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی، این شب علاوه بر طولانی‌ترین شب سال، آغازگر روزهای سرد زمستان است که به آن «چله‌ی بزرگ» و «چله‌ی کوچک» می‌گویند.

یک مردم‌شناس در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی مفهوم «چله‌ی بزرگ» و «چله‌ی کوچک» در فرهنگ مردم آذربایجان، توضیح داد: بویوک چیلله (چله‌ی بزرگ) که 40 روز است، از اول دی‌ماه شروع می‌شود و تا 10 بهمن‌ماه ادامه دارد. دلیل این نامگذاری، فراوانی بارش و سرمای شدید در این 40 روز است. چله‌ی بعدی کیچیک چیلله (چله‌ی کوچک) است که 20 روز است و از 10 بهمن ماه شروع می‌شود و تا اواخر بهمن‌ماه ادامه دارد. در این زمان، از بارش و سرما تا حدی کم می‌شود.

سعید ستارنژاد اظهار کرد: «ننه» در فولکلور مردم آذربایجان جایگاه والایی دارد. براساس مطالعات فولکلور مردم منطقه‌ی مراغه، لفظ «ننه» احتمالا با میترا و آناهیتا، دو الهه‌ی بزرگ ایرانیان باستان، مرتبط است. در داستان‌های شفاهی مردم این منطقه، «قاری ننه» مادر مقدس نامیده‌ می‌شود. او «مادر زمستان» است و دو پسر به نام‌های «بویوک چیله» و «چیچیک چیله» دارد.

او ادامه داد: در گذشته، این اعتقاد نیز وجود داشت که در چله‌ی کوچک، برف و سوز و سرما بیشتر از چله‌ی بزرگ است. ضمن این‌که گذشت چله‌ی بزرگ برای مردم راحت‌تر از چله‌ی کوچک بود، در چله‌ی کوچک، آن‌ها از تمام نشدن زمستان کلافه می‌شدند در نتیجه، به نظرشان، سرمای هوا طاقت‌فرسا بود.

مولف کتاب «نگاهی بر سَراجو» با یادآوری این‌که مردم آذربایجان شب چله را که آغازگر این دو چله و طولانی‌ترین شب سال است جشن می‌گیرند توضیح داد: در ‌روز اول چله (چله‌ی بزرگ) گوسفندی را سر می‌بریدند و گوشت آن را در روغن سرخ می‌کردند. به این غذا قئله (qeyla) گفته می‌شود. خانواده‌های آذربایجانی در شب چله برای این‌که این شب طولانی را به صبح برسانند در خانه‌ی بزرگ‌ترها جمع می‌شدند، قصه می‌گفتند و مردم هر منطقه با توجه به موقعیت جغرافیایی‌اش، میوه‌هایی را روی کرسی می‌گذاشتند. مثلا در مراغه باسلق، سیب، کدو حلوایی (شاق قاباغی)، گندم بو داده، (قورقا)، هندوانه و انگور خشک (میلاخ، این محصول شیرین در تابستان و هنگام برداشت انگور برای شب چله تدارک دیده می‌شود) را می‌گذاشتند. هندوانه، مهم‌ترین میوه‌ی شب چله است و علت خوردنش این دلیل است که مردم معتقدند با خوردنش خود را برای مقابله با سرما آماده می‌کنند.

او با اشاره به این‌که در شب چله کسانی که نامزد دارند، برنامه‌ی ویژه‌ای دارند اظهار کرد: در شب چله خانواده‌ی داماد برای دختری که نامزد پسرشان است، هدایایی شامل هندوانه و چند دست لباس می‌بردند که به آن چیللیک می‌گفتند (این لباس‌ها غالبا قرمز رنگ هستند).

ستارنژاد با بیان این‌که بعضی رسوم طی زمان تغییر کرده‌اند گفت: در گذشته، زمستان‌های این منطقه پر برف و سرد بود و افراد مانند امروز سرگرمی نداشتند، برای سرگرمی و برای تمام شدن زمستان، مراسم جالبی داشتند؛ آن‌ها در چله‌ی بزرگ هر روز در خانه‌ی یک نفر مهمان بودند و طوری برنامه‌ریزی می‌کردند که از اولین خانه‌ی روستا شروع می‌کردند و در همه‌ی خانه‌ها مهمان می‌شدند و وقتی به آخرین خانه می‌رسیدند، زمستان تمام می‌شد. در این رسم اعتقاد جالبی وجود داشت، اگر روزی از این روزهای مهمانی هوا گرم می‌شد اعتقاد داشتند که خانواده‌ی میزبان، خوب پذیرایی کرده‌ است. بعضی از این شب‌های مهمانی، وقت غروب طایفه‌های مختلف آتش روشن می‌کردند و این اعتقاد وجود داشت که با روشن کردن آتش و با وجود گرمای آن، سختی‌هایی را که در زمستان متحمل شده بودند، فراری می‌دادند و به آن «چیلله قؤوماخ» به معنی ترساندن چله می‌گفتند.

این پژوهشگر منطقه‌ی آذربایجان با بیان این‌که در این شب، شعرهایی هم خوانده می‌شد بیان کرد: از جمله‌ی اشعار شب چله می‌توان به این شعر اشاره کرد: قوووب، قیشی آیازی/کسدیک چیلله قایپزی(قارپیزی)/آللاه یئتیسن یوزینی(یئتیرسین روزی)/ائل قالماسین تامایزی(تامارزی)؛ به این معنی که چله زمستان را با سرماش فراری داده/ هندوانه شب یلدا رو بریدیم/خداوند روزی رو برسونه/مردم در تهیه‌ی روزی زیاد چشم به انتظار نمانند. ( توضیحات مدیر سایت : اشعار با لهجه مراغه نوشته شده است )

او ادامه داد: البته این رسم به مرور زمان بین مردم مناطق مختلف آذربایجان کم‌رنگ شده است.

ستارنژاد اضافه کرد: از رسوم دیگر این منطقه در شب چله به مطرح کردن چیستان (تاپماجا) و خواندن قصه (ناغل) مانند داستان «اصلی و کرم» (یک داستان عاشقانه مانند لیلی و مجنون که مربوط به منطقه‌ی آذرایجان است) یا داستان «کؤر اؤغلو» (قهرمان حماسی منطقه‌ی آذربایجان) می‌توان اشاره کرد.

 

منبع : عصر ایران

 

یادداشت  

 
#1 آسمان 1392-09-30 18:36
یلداتون مبارک
 
 
#2 سيدرضا مظفري 1392-09-30 22:51
طولانی ترین شب روزگار
یلدای من شبی است که در کنار یارم نباشم؛

شبی که دردانه روزگار در غربت خویش با حضرت معبود در حال راز و نیاز است.

یلدای من طولانی ترین شب روزگار است،آنجا که چشم ها به تاریکی عادت کرده

و کسی یاد نور نمی کند؛

چه غم انگیز است این شب؛

شبی که کسی یاد خویش نمی کند ؛دلهایمان بدون آب حیات دلدار کویری ترک خورده است ولی از یاد برده ایم حیات آب را.

سال هاست که طولانی ترین شب روزگار آغاز شده است

و ما به قامت ماه دل خوش کرده ایم،

براستی ای خورشید عالم تاب پشت کدامین ابر هستی که تنها گاهی دلم گرمای وجود تو را احساس می کند؟

آری این تاریکی غفلت من است که در آن اسیرم؛

ابر های غفلت بشر بسیار ضخیم تر از آن است که نور یاد تو را بر ما بتاباند ،تو ای صاحب من ،ای صبح روزگار ،تو را می خوانم ،الیس الصبح بقریب؟1


1-أَلَیسَ الصُّبْحُ بِقَرِیبٍ ؛آیا صبح نزدیک نیست؟ .سوره هود،آیه81
 
 
#3 میلاد فولادی 1392-09-30 23:04
بسیار زیبا و خواندنی بود
 
 
#4 yusef 1392-10-01 01:46
واژه چار چار (چهار چهار) رو هم میتونین اضافه کنین، 4 روز آخر چله بزرگ و 4روز اول چله کوچک که میشه ششم تا چهاردهم بهمن، این هشت روز هوا سرده و کولاکی میشه بعدش هوا رفته رفته گرمتر میشه تا چله کوچیک تموم بشه و اسفند شروع میشه که به اسفند میگیم بایرام آیی (ماه عید) بعد هم که بایرام گلیر
 
 
#5 تقی حسینی 1392-10-02 10:31
شب یلدای همگی مبارک باشه به همین مناسبت شعری زیبا از آقای هوشنگ جعفری زنجانی براتون انتخاب کردم امیدوارم لذت ببرین یارین بویون قوجاخلادیم

یارآغلادی من آغلادیم
ییغشدی قونشولار بوتون
جار آغلادی من آغلادیم
باشیندا قارلی داغلارا
دانشدیم آیرلیق سوزون
بیر آه چکیب باشینداکی
قار آغلادی من آغلادیم
طاریمدا نار آغاجلاری
منی گوروب دانیشدیلار
بویومو زیتون اوشاخدی
نار آغلادی من آغلادیم
ایله که اسدی بیر خزان
تالاندی گوللیرم منیم
خبر چاتینجا بولبوله
خار آغلادی من آغلادیم
اورک سوزون دئدیم تارا
سیملر اولدی پارا پارا
یاواش یاواش سیزیلدادی
تا آغلادی من آغلادیم
دئدیم کی حق منیم کی دیر
باشیمی چکدیلر دارا
طنف سیخاندا بوینومو
دار آغلادی من آغلادیم
جعفری یم بویوم بالا
اورکده غم قالا قالا
یار جانمی آلا آلا
یار آغلادی من آغلادیم
 


** برای درج یادداشت و نظر باید وارد سایت شوید **

آمار سایت

فرم ورود



logo-samandehi

برای بهره گیری از قابلیتهای گرافیکی صفحه لطفا از مرورگرهای مناسب استفاده نمایید